2022. feb 22.

10 dolog, amit betiltottak Észak-Koreában

írta: csalamádé_
10 dolog, amit betiltottak Észak-Koreában

Ha egyszer lesújt a banhammer...

Sziasztok, mérhetetlenül nagy szeretettel üdvözölnék mindenkit! Ma egy olyan ország extrém dolgairól fogok nektek mesélni, ahol számos alapnak vehető dolgot tiltottak be, sokat igencsak abszurd okból kifolyólag. Észak-Korea telis-tele van csodálatos turisztikai látványosságokkal, nagyon érdekfeszítő a kultúrája és a nagyvárosai egyaránt, nem is beszélve a számtalan különleges ételről vagy szokásról. Mégis úgy gondolom, hogy ezután mindenki le fog döbbenni egy kicsit: ezúttal 10 dolgot gyűjtöttem össze, amit nem tehetsz meg az országban, tehát kvázi lesújtott az a bizonyos banhammer. Az országban uralkodó viszonyok alapján sejthető, hogy lesznek itt érdekes elemek a listán, úgyhogy ne is húzzuk tovább az időt és nézzünk meg pár dolgot, amit hivatalosan nem megengedett Észak-Koreában!

 

10. Coca-Cola és Starbucks

 

Különféle kereskedelmi embargók miatt jelenleg két ország van a világon, ahol nem kapható Coca-Cola. Ezek közül az egyik Kuba, a másik pedig Észak-Korea. Természetesen fura ebbe belegondolni, mert milliók által kedvelt, világszerte ismert italról van szó. Azonban egyúttal az amerikai nép egyik nagy szimbóluma és jelképe is, emiatt pedig máris valamivel jobban érthető a tiltás oka, ez azonban természetesen nem nagy vigasz az erre szomjazó Észak-Koreai nép számára. A fővárosban egyébként egyes információk szerint lehet kapni az italt, azonban ez az országban előállított és árazása miatt csak a módosabb emberek engedhetik meg maguknak az általa nyújtott élvezeteket.

A Starbucks-szal gyakorlatilag ugyanez a helyzet. A fővárosban és egyébként máshol is találhatunk kávézókat széles árkategóriákban, az amerikai cég azonban soha nem tette be az érdekeltségeit az országba, akiknek ezért saját márkákban kell gondolkozniuk.

 

 9. Nyugati divat 

 

Elszomorító tény, hogy a legtöbb Észak-Koreai család anyagi helyzete okán meg sem engedheti magának, hogy bármit is foglalkozzon a divattal. Ezt tetézi Kim Yong-un egyik rendelete, amelyben kvázi a nyugati divatirányzat egészét betiltotta, köztük természetesen a sokak által kedvelt farmerrel is. Mindez leginkább a Kínai határ közelében található két régiót érinti. Ha itt végignézünk mondjuk egy nagy tömegeseményen, a legtöbb emberen katonai egyenruhát, vagy hagyományos helyi népviseltet láthatunk csupán. A hagyományok tiszteletben tartása és ápolása nagyon fontos dolog, azonban az itt látható dolgok mégsem a hagyományőrzést hivatottak jelképezni, sokkal inkább a teljes nyugati kultúra elutasítását. A kevés kivétel közé tartozik a főváros, Pyongyang, avagy Phenjan, ahol az embereknek valamivel több esélye van arra, hogy kapcsolataik révén bizonyos keretek között, de változatosabb módon öltözködhessenek. Itt már többfajta színt láthatunk és valamivel nagyobb szabadság fedezhető fel, azonban a visszafogottság ugyanúgy megmaradt.

 

 

 8. Bármilyen egyedi frizura

 

Látok rá esélyt, hogy a közösségi médiában már ti is belefutottatok abba képbe, ahol azt láthatjuk, hogy Észak-Koreában nem lehet akármilyen frizurát kérni a fodrásztól, hanem egy katalógus-szerű cuccból kell választani. A férfiak 15, a nők pedig 18 előre kitalált stílusból választhatnak egy nekik leginkább bejövőset. Egyébként hivatalos a hajfestés sem engedélyezett dolog, mindenkinek be kell érnie azzal, ami jutott.

 

7. Kábel TV

 

A magam részéről az idejére nem emlékszem arra, hogy mikor kapcsoltam be utoljára a TV-t azért, hogy valamelyik lineáris csatornán nézzek reklám-cunamit, amit néha tényleg meg is szakít egy kis film vagy egyéb műsor. Persze a választás joga ettől még adott kéne hogy legyen, azonban az egész országban mindösszesen 4 csatorna van, ami bizony hozza azt a jó kis nyolcvanas évekblei vibe-ot, amit esetleg még szüleink meg nagyszüleink meséltek nekünk anno. Minden kicsit is veszélyesnek tartott tartalom nagyon komoly cenzúrán esik át, ha egyáltalán megkapja az engedélyt, hogy bármilyen formában is a Észak-Koreai nép szeme elé kerülhessen. Természetesen semmi külföldi, több országban megtalálható csatorna-brand sem képviselteti magát az egész országban.

 

 6. Karácsonyfa

 

 

Tetőzzük a dolgokat még egy kicsit jobban: semmiféle outsider-ünneppel kapcsolatos merch vagy díszítőelem sem kapható az országban, ami egyébként ateista nézeteket vall és minden egyéb, más vallással vagy hitrendszerrel kapcsolatos dolog szimplán nem elérhető, vagy erős változtatásokon megy keresztül. A kormányzás egyébként nagyon komolyan veszi ott ezt a témát, úgyhogy karácsonyfával vélhetően nem ebben az országban fogtok majd találkozni.

 

5. Külföldi zenekarok és bandák

 

 

Zenészek és bandák számára üzenem, hogy Észak-Koreai fellépéssel ne nagyon számoljatok, ha esetleg világkörüli turnét szerveztek. Az országban leginkább a helyi bandák kapnak teret, azonban közülük sem mindenki. Ha pedig külföldi vagy, akkor neked meszeltek, csak úgy mondom. 2015-ben fellépett itt egy kimondhatatlan nevű szlovén banda, azonban hasonló dologra azóta sem sokszor került sor az országban. Apró érdekesség, hogy majdnem 40 évig kvázi az egész k-pop irányzat is tiltólistán volt, végül a jeget egy Téli Olimpia során törték meg, ahol emellett csodával határos módon több nyugati szám is felcsendült a közönség előtt. Maga a k-pop hallgatása azonban továbbra sem megengedett és komoly büntetést, egyes esetekben akár halált is vonhat maga után. Azért ez elég para.

 

 

 4. Magántulajdon

 

Az van, hogy ha Észak-Koreai polgár vagy, akkor a ház, amelyben élsz kvázi nem a te tulajdonod. Minden ilyen hivatalosan a kormányzat kezében van, ezért azokat nem lehetne eladni vagy éppen vásárolni a magánemberek által. Természetesen sokan néztek ilyen-olyan kiskapuk után, amivel megpróbálták túljárni a rendszer eszén, több-kevesebb sikerrel. Azóta valamelyest enyhítettek ezen a törvényen, de a helyzet nem lett sokkal jobb.

 

3. Hívások és kapcsolat a külvilággal

 

 

Nem lehetetlen, hogy egy külföldi tag Észak-Koreába költözhesssen, azonban ehhez konkrét okok és egy stabil munkahely kell. Érdekes adalék, hogy a tizenötmilliós Észak-Koreai népességből mindössze nagyjából egymillió ember rendelkezik mobiltelefonnal, külföldre irányuló hívásokat azonban ők maguk sem kezdeményezhetnek. Az országba látogató turistáknak pedig előre feltöltött SIM-kártyákat kell vásárolniuk és használniuk ahhoz, hogy mondjuk felhívják a külföldön tartózkodó családtagjaikat és ismerőseiket.

 

2. Az Apple-plagizálás

 

 

Kim Jong-un egyik kedvenc márkája történetesen épp az Apple. Kicsit kakukktojás, mert nem konkrétan betiltott, de engedjétek meg, hogy mégis beszéljek róla egy kicsit az első helyezett előtt. Annyira bizarr és vicces a szitu, hogy egyszerűen nem hagyhattam ki. Mit teszel, ha tetszik az Ipad és akarsz magadnak egy hasonlót, csak épp hazaiban? Hát kiadsz egy nagyon hasonló terméket és adsz neki egy jó kis plágiumgyanús nevet! Legyen mondjuk „Ryonghung Ipad”. A hab a tortán? Fusson alatta az Android egy erősen szétmodolt és átalakított változata és lám, máris kész a csodatermék. Szerintem, ha egyszer beengedik a Coca-Colát, azt is megkeverik majd egy kis Pepsi-vel, csak hogy nagyobb legyen a hatás.

 

 

1. Külföldi nyaralás

 

 

Szóval nem mehetsz külföldre nyaralni, ha Észak-Koreai állampolgár vagy. Ez megdöbbentő dolog és úgy alapból megsérti az alapvető emberi jogokat. A vezetők állítólag a nyugati hatások és eszmék áradatától akarják megvédeni a nyaralni vágyó népet, meg így akarják biztosítani azt, hogy az ország fejlődése ne ugorjon meg robbanásszerűen, ami már így is szép lemaradásban van. Persze ha erről nem tudsz, akkor egészen más a dolgok állása.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor iratkozz fel Youtube-csatornámra további tartalmakért!

 

 

Szólj hozzá

toplista észak korea betiltott kpop